Sângeorgiu de Pădure

Sala memorială Bezidu Nou

Din inițiativa consiliului local din orașul Sângeorgiu de Pădure și a Asociației ”Bözödújfaluért”, din primăvara anului 2016, în castelul Rhédey există o expoziție care păstrează vie amintirea satului de odinioară Bezidu Nou. Majoritatea locuitorilor din județ cunosc lacul Bezidu Nou – care, în mod eronat, este amintit ca lacul Bezid – dar faima lacului este din ce în ce mai mare. În sala memorială se poate vedea macheta satului de odinioară Bezidu Nou, fiind completată de diferite poze și obiecte, respectiv aici se poate afla destinul tragic al acestei localități, care a fost, totodată, și locul toleranței religioase.

În același loc se pot face donații pentru reconstrucția bisericii, care ieșea cândva din lac și care a devenit simbolul distrugerii satelor din perioada comunistă.

Sala memorială Bezidu Nou se poate vizita conform programului de vizitare a castelului Rhédey, disponibil aici.

Programări se pot face la numărul de telefon: 0040743055922

Câteva extracte din cartea de oaspeți:

„Este partea finală tristă a excursiei de astăzi. Nu putem să ne bucurăm. Mulțumim ghidului nostru pentru cuvintele lui oneste și pline de speranță, că soarta oamenilor de aici, indiferent de confesiune, va fi una mai bună. Dumnezeu să vă dea putere și sănătate.” (Z. E., Debrecen)

„Și în ziua de astăzi este o durere mare istoria satului Bezidu Nou. Nu pot să ascult această tragedie fără să vărs câteva lacrimi.”

http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/obiective-turistice/monumente-istorice/227-monumentul-satului-inundat-din-bezidul-nou