Sângeorgiu de Pădure

Parcul memorial din Bezidu Nou

Scopul acestui parc este păstrarea memoriei localității Bezidu Nou. Parcul este rodul muncii a mai multor ani.

În 1995, prin contribuția fostului localnic Sükösd Árpád, a fost construit un zid al plângerii. De atunci, aici se adună, în fiecare an, în prima sâmbătă din august, foștii localnici. Iar din 2012, la cârma orașului Sângeorgiu de Pădure au ajuns oameni care poartă în suflet soarta Bezidului Nou, și care au făcut multe pentru ca memoria fostei localități să nu piară. Au înființat Asociația ”Bözödújfaluért”, a cărei obiectiv este păstrarea valorilor culturale din Bezidu Nou. Mai târziu, lângă zidul plângerii au fost amplasate poze de odinioară, apoi o clopotniță cu clopot. Tot aici, s-a făcut satul din sculpturi funerare, unde fiecare sculptură funerară simbolizează o casă, păstrând amenajarea satului de odinioară. În castelul Rhédey există o sală memorială, unde se poate vedea macheta localității de odinioară.

În acest parc se întâlnesc în fiecare an, în prima sâmbătă din august, foștii localnici, urmașii acestora și persoane care empatizează cu aceștia. Această comemorare este deschisă pentru oricine, obiectivul fiind păstrarea și răspândirea memoriei și valorilor din Bezidu Nou.

Parcul memorial devine din ce în ce mai cunoscut și este vizitat de tot mai mulți turiști.

http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/obiective-turistice/monumente-istorice/227-monumentul-satului-inundat-din-bezidul-nou