Sângeorgiu de Pădure

Castelul Rhédey

Castelul Rhédey

Castelul și-a căpătat forma de azi în 1809. Contele Rhédey László reconstruiește castelul aflat în proprietatea familiei între anii 1807-1809, folosind o parte din materialul din care era construit vechiul castel. Acest lucru este demonstrat de zidurile groase ale pivniței, care a rămas, parțial, cel original. Data construcției vechiului castel este 1663. În locul actualului castel era un castel cochet, cu bastioane deosebit de înalte și săli ornamentate. Fostul proprietar al castelului a fost familia Kornis, iar din 1629, familia de conți Rhédey. Familia de conți Rhédey de Kis-Rhéde se trage din dinastia Aba. Ramura din Transilvania pornește de la Rhédey János I., care și-a schimbat averile din Ungaria cu fratele său, Rhédey János I, astfel stabilindu-se în Transilvania. El a primit Sângeorgiu de Pădure de la Bethlen Gabor, ca proprietate.

În castel, la parter și la etajul întâi există, în total 13 săli, împrejurând un hol, sub formă de U, având și o scară de lemn ornamentată. Tavanul holului și a sălii de bal sunt pictate cu freșce baroce, sălile au fost zugrăvite în alb.

Proprietatea Rhédey este vândută în 1885 latifundiarului Schuller Rudolf. În 1935 este cumpărată de către statul român, pentru scopuri administrative. Este naționalizat în 1948, aici funcționând administrația raionului din Sângeorgiu de Pădure, ca apoi să funcționeze ca școală.

În septembrie 2019 a fost inaugurată expoziția ”Mysteria Residentiae Rhedey” în cinci săli ale etajului castelului, prin care este prezentată viața familiei și destinul tragic al contesei Claudia, cu ajutorul tehnologiei moderne.
Intrarea în castel se face la fiecare oră fixă, și doar cu ghid, conform programului, disponibil aici: AICI sau sunând la nr. de telefon: 0743 055 922 , unde se pot face și progamările.
Ghidajul este disponibil în limbile română, maghiară și engleză, câteodată și în același timp, după caz.
Castelul este locația cununiilor civile și a altor evenimente, pe perioada cărora castelul se închide. Pentru a fi sigur de intare, vă recomandăm să vă programați vizita.
Grupurile mari sunt tratate cu prioritate!

Câteva impresii de la vizitatori:

”Prezentatorul muzeului este foarte bine documentat. Am aflat aici o parte din istoria Familiei Rhedey. Un membru al familiei a fost Principe de Transilvania, Claudia Rhedey s-a casatorit cu un print mostenitor al familiei regale germane. Astfel Sângeorgiu de Pădure are legaturi cu marile familii regale din Germania si Marea Britanie.”

”S-a realizat o lucrare minunată prin restaurarea acestui monument istoric. Recomand cu toată sinceritatea vizitarea acestui muzeu interactiv. Noi am fost plăcut surprinși de fapt copleșiți de admirație mai ales pentru modul in care acest ghid atât de devotat ne-a prezenat minunata poveste de dragoste a contesei Claudine Rhédey despre care nu știam că a fost stă-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Recomand să vizitați și biserica Reformată de peste drum.”