Sângeorgiu de Pădure

Castelul Rhédey

Castelul Rhédey

Castelul și-a căpătat forma de azi în 1809. Contele Rhédey László reconstruiește castelul aflat în proprietatea familiei între anii 1807-1809, folosind o parte din materialul din care era construit vechiul castel. Acest lucru este demonstrat de zidurile groase ale pivniței, care a rămas, parțial, cel original. Data construcției vechiului castel este 1663. În locul actualului castel era un castel cochet, cu bastioane deosebit de înalte și săli ornamentate. Fostul proprietar al castelului a fost familia Kornis, iar din 1629, familia de conți Rhédey. Familia de conți Rhédey de Kis-Rhéde se trage din dinastia Aba. Ramura din Transilvania pornește de la Rhédey János I., care și-a schimbat averile din Ungaria cu fratele său, Rhédey János I, astfel stabilindu-se în Transilvania. El a primit Sângeorgiu de Pădure de la Bethlen Gabor, ca proprietate.

În castel, la parter și la etajul întâi există, în total 13 săli, împrejurând un hol, sub formă de U, având și o scară de lemn ornamentată. Tavanul holului și a sălii de bal sunt pictate cu freșce baroce, sălile au fost zugrăvite în alb.

Proprietatea Rhédey este vândută în 1885 latifundiarului Schuller Rudolf. În 1935 este cumpărată de către statul român, pentru scopuri administrative. Este naționalizat în 1948, aici funcționând administrația raionului din Sângeorgiu de Pădure, ca apoi să funcționeze ca școală.

La parterul monumentului istoric renovat funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Sângeorgiu de Pădure, iar la etaj va fi amenajat muzeul Rhédey. Puteți afla mai multe despre castel pe pagina următoare: http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/obiective-turistice/monumente-istorice/221-castelul-rhedey-din-sangeorgiu-de-padure

În prezent, în castel vizitatorii sunt așteptați cu următoarele expoziții permanente și temporare:

  • Sala memorială Bezidu Nou
  • Machete ale clădirilor mai importante din regiune, dedicată și nevăzătorilor
  • Moștenirea străbunilor
  • Expoziție de pictură Victor Datu
  • Expoziție de fotografii făcute din avion ale bisericilor din regiune
  • Treaptă către neant

Castelul poate fi vizitat zilnic, între orele 10-17, în compania unui ghid.
Ghidajul se întâmplă în limbile română, maghiară și engleză.
Pentru programare, sunați la numărul de telefon: 0040743055922

Câteva impresii ale vizitatorilor:
”Mă bucur că am fost aici. Mulțumesc pentru ghidajul profesionist și interesant. Recomand cu mare plăcere, și, dacă mai vin pe aici, mă voi întorc cu drag în castel.” (K. József, Eger, Ungaria)
”Totul este foarte plăcut la Dumneavoastră. Mă bucur că am văzut expozițiile și am auzit informații prețioase. Vă doresc mult succes în realizarea muzeului Rhédey!” (P. Jánosné, Timișoara)