Bezid
Satul Bezid se află în partea de sud-est a județului Mureș, în valea pârâului Bezid, fiind înconjurat de de pârâurile Cușmed și Loțu, având o lungime de 2km.Pârâurile Cușmed și Bezid se varsă în lacul care a inundat localitatea Bezidu Nou. Această vale este despărțită de valea pârâului Loțu, în partea vestică de către un lanț de munți înalți. De pe acești munți este vizibil jumătate din Transilvania.
Satul este atestat în documente din 1332, sub numele de Bezeod. Numele localități derivă, pe deoparte, din numele ”Beze”, iar pe de altă parte, din legenda înființării satului, din regionalismul secuiesc „Be ződ!”(însemnând ”ce verde!”, datorită pășunilor din localitate. Localitatea Bezidu Nou aparținea de Bezid.
Localitatea are două biserici. Biserica reformată este originară din Evul Mediu târziu, fiind reconstruită în secolul al XVI-lea. Turnul bisericii a fost construit în 1821. (http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/obiective-turistice/biserici-lacasuri-de-cult/197-biserica-reformata-din-bezid). Biserica unitariană din prezent a fost construită între1806-1810, decorațiile interioare au fost terminate în 1813, iar turnul în 1917.Despre biserica preluată de reformați în 1939 nu se știe când a fost construită. Din registrul bisericii datat la 27 noiembrie 1773, cu ocazia viziteiprotopopului, reiese că în 1738, biserica din lemn a localității a ars. În locul acesteia s-a construit o biserică din piatră, într-una din ulițe.Datorită alunecărilor de teren, în urma unui schimb de terenuri a început, în 1806, construcția bisericii în centrul localității. (http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/obiective-turistice/biserici-lacasuri-de-cult/198-biserica-unitariana-din-bezid).
Școală, educație religioaso-civică
Deținem date despre școală din anul 1806. Școala este una confesională până în 1902. Începând din acest an, școala devine una stat. Pentru prima parte a secolului al XIX-lea este specifică frecventarea neregulată a școlii din partea copiilor. Cauza acesteia sunt epidemiile frecvente, respectiv ajutarea părinților în muncile agricole. Curtea protopopială somează de mai multe ori parohia din localitate pentru ca elevii să frecventeze în mod regulat școala. În timpul școlii de vară, atât băieții, cât și fetele iau parte cu regularitate la ore.
În 1857 clădirile bisericii se completeazî cu o clădire nouă: ”o școală atribuită”, care în 1867 este complet gata și echipată. Nu există date despre locația exactă a școlii.
În 1890 elevi aparținând celor două confesiuni învață împreună: clasele I-II sunt predate de către mesterul unitarian, clasele III-IV-V de către cel reformat. În zilele de miercuri și sâmbătă elevii celor două confesiuni iau parte, în locații diferite, la educație religioaso-civică.
Mormintele tumulare din Bezid
Mormintele tumulare din Bezid au fost făcute cunoscute prima dată de către Orbán Balázs, cercetări moderne fiind făcute doar din 2009. Atunci, dar și în 2011, Czajlik Zoltán a făcut poze din aer despre teritoriu. Cercetarea arheologică nu s-a terminat. Mai multe detalii puteți citi pe pagina: http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/obiective-turistice/monumente-istorice/229-mormintele-tumulare-din-bezid
În Bezid există o tradiție veche a împletitului din paie(http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/obiective-turistice/meserii-traditionale-si-mesteri/240-impletitul-din-paie)În urmă cu câteva secole, oamenii și-au dat seama că paiele se pot folosi și pentru altceva decât pentru animale. Respectând anumite procedee, se pot face obiecte de uz casnic. În ultimii ani, se fac și obiecte de decor din paie.
Personalități celebre
Bözödi György, cu numele de familie Jakab, s-a născut la 9 martie 1913 în Bezid, a murit la 29 noiembrie 1989 la Budakeszi, fiind un scriitor, poet, sociolog și istoric.
Koncz József
Scriitor, născut la Bezid, la 11 noiembrie 1829. A fost școlit la Ghindari, Cristuru Secuiesc și Târgu Mureș (1843-1854), iar în timpul revoluției din 1848 și-a slujit patria ca soldat. Între 1854-1856 termină cursuri de teologie la Cluj. După doi ani de experiență ca dascăl în Târgu Mureș, pleacă la o călătorie de studiu în străinătate. Petrece un an la Universitatea din Marburg, un an, parțial la Universitatea din Basel, parțial la cea din Zurich. În 1860 revine la Târgu Mureș, unde devine ajutor de profesor, după care profesor cu acte în regulă.
Începe să se ocupe cu moștenirea Teleki și din 1896 devine paznicul arhivei Teleki. A publicat numeroase date istorice referitoare la literatură și biserică, în diferite publicații periodice.
Atracții din Bezid
http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/prezentare-generala/localitati/131-bezid