Sângeorgiu de Pădure

Biserica unitariană și parohia

Biserica Unitariană din Sângeorgiu de Pădure și Bezidu Nou s-a înființat încă în secolul XVI. În aceea vreme, era locul sinodului. În deceniile următoare, religia unitariană pierde teren în Sângeorgiu de Pădure în favoarea satelor din împrejurime. Ironia istoriei este că Biserica a renăscut datorită persoanelor care s-au mutat din aceste sate în Sângeorgiu de Pădure, în secolul XX. Biserica este, în primul rând, urmașul de drept al Bisericii Unitariene din Bezidu Nou. Memoria acesteia este păstrată și în numele oficial. Chiar și clădirea bisericii unitariene din Sângeorgiu de Pădure a fost construită ca și despăgubire a clădirii din Bezidu Nou, din fonduri ale statului, cu sprijin american, al episcopiei și al enoriașilor.

Fiind urmașul satului Bezidu Nou, unitarianismul păstrează și memoria secuilor sabatiști, a toleranței religioase, a respectului reciproc și al acceptării.

Împreună cu filiala din Fântânele, Biserica numără 135 de enoriași, devenind partenera Bisericii Unitariene din Cioc în 2013.

Preot: Tőkés Lóránt

http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/hu/latnivalok/templomok/2484-biserica-unitariana-din-sangeorgiu-de-padure-5