Sângeorgiu de Pădure

Un nou contract de finanțare semnat la Sângeorgiu de Pădure

Consiliul local din Sângeorgiu de Pădure a aplicat cu succes la proiectul de finanțare anunțat de Asociația Leader ”Târnava Mică”, care vizează reamenajarea spațiului public central din jurul castelului Rhédey. Luni, în data de 5 martie 2018, Csibi Attila Zoltán, primarul orașului Sângeorgiu de Pădure, împreună cu Lidia Delia Bogdan, directorul general adjunct al AFIR, cu sediul în Alba Iulia, au semnat contractul de finanțare nerambursabilă.

Suprafața de 6674 mp, care este obiectul proiectului pentru amenajarea parcului și a unui spațiu adecvat pentru evenimente în aer liber, are ca scop amenajarea spațiului public central care să fie demn pentru un castel, dar reprezintă soluții și pentru câteva probleme ale localității: un spațiu pentru evenimente în aer liber, respectiv lipsa parcărilor din centru. Potrivit planurilor, investiția din jurul castelului constă din patru elemente: suprafață pavată, suprafață verde, grădină barocă și englezească (în spatele castelului), respectiv locuri de parcare. Zona va fi protejată de gard contemporan, respectiv cu camere de supraveghere.

Conform planurilor, parcul actual va rămâne, cu anumite modificări. Va exista și o fântână arteziană, și se avea în vedere faptul că sunt copaci în vârstă, care pot fi periculoși. Prin această investiție va crește spațiul verde, deoarece zona de lângă, respectiv din spatele castelului Rhédey va fi plantată cu iarbă și diferite plante, traversate de promenade. Pe lângă pavaje și câteva sute de plante, va fi amplasat mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, dispozitive de iluminat, suport pentru biciclete, etc.) Arhitecții doresc să folosească materiale specifice zonei, deci lemnul și piatra vor fi în prim plan. Nu se va mai putea intra cu mașina în spațiul central. Vor fi amenajate locuri de parcare pentru 18 mașini și 1 autobuz, în paralel cu clădirea școlii.

„Din păcate, Sângeorgiu de Pădure nu dispune de un spațiu adecvat pentru evenimentele în aer liber. În spațiile actuale există infrastructură precară sau limitare de capacitate. Ezt a hiányosságot hivatott pótolni a Rhédey kastély körüli terület rendbetétele. Cândva, aici era o grădină a castelului superbă. Acum, că vom omagia familia Rhédey prin amenajarea unui muzeu, consider că nu putem neglija nici zona din împrejurul castelului” – a declarat primarul Csibi Attila Zoltán polgármester, apoi a continuat: „sperăm să realizăm ceva statornic în timp, deoarece odată cu finalizarea lucrărilor, nu va mai trebui să ne gândim unde să organizăm evenimente culturale. Pot afirma cu bucurie că avem multe evenimente într-un an la Sângeorgiu de Pădure. Planul nostru este ca aceste evenimente să fie mutate în fața castelului, care este ușor accesibil atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Sper să putem organiza Zilele orașului, dacă nu de anul viitor, atunci începând cu 2020” – a concluzionat edilul orașului.

Conform studiului de fezabilitate această investiție este necesară din mai multe puncte de vedere. Trebuie să se țină cont că mulți copaci din parcul mic actual, vechi de câteva decenii, sunt periculoși și fac imposibilă vizibilitatea asupra castelului. Atragerea turiștilor reprezintă un factor important pentru viața orașului, de aceea este nevoie de asigurarea unor parcări sigure și prezența trotuarelor. Castelul renovat și împrejurimile frumoase reprezintă valorile turistice și culturale ale localității, pe lângă creșterea nivelului de trai al localnicilor.

Primarul orașului din Sângeorgiu de Pădure a semnat două contracte de finanțare în decursului unei luni. Precum am amintit într-un comunicat anterior, amenajarea muzeului Rhédey se va face tot prin finanțare nerambursabilă, iar, așa cum a precizat și primarul la conferința de presă de la sfârșitul anului trecut, și restul anului va fi plin de realizări în orașul nostru.