Sângeorgiu de Pădure

Crearea muzeului Rhédey la Sângeorgiu de Pădure

Primarul orașului Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila Zoltán, a semnat, la începutul lunii februarie, un contract de finanțare la sediul AFIR din Alba Iulia, prin care, în termen de doi ani, se va amenaja expoziția Rhédey în cinci săli ale etajului castelului.

Sursa: Átyin Kata

Castelul Rhédey este vizitat des de turiști. Expozițiile de acum atrag multe persoane. Sala etnografică, cea a machetelor și expoziția memorială ”Bezidu Nou” sunt cunoscute de multe persoane. Nu demult a apărut ideea că acest castel este un loc demn pentru ilustrarea istoriei familiei Rhédey. Consiliul Local din Sângeorgiu de Pădure a considerat că un muzeum este cel mai adecvat pentru acest scop. La implementarea investiției făcută din finanțare nerambursabilă va ajuta dr.Kinda István, etnograf, care, prin prisma cunoștințelor istorice, experiența profesională participă la planificarea și amenajarea muzeului. Scopul expoziției este multiplu: în primul rând să prezinte istoria familiei Rhédey, cele mai importante personalități, cu accent pe cei care au legătură cu Sângeorgiu de Pădure și familia regală britanică. Pe lângă acestea, va fi prezentată și istoria castelului, diferitele etape ale construcției, conturând în același timp personalitea Claudiei. Sălile muzeului vor putea fi vizitate modular.

Sursa: Boda Levente Gergely

Cea mai grea parte a implementării este achiziția de mobilier și obiecte uzuale contemporane. Dr. Kinda István este de părere că se poate face colecția de obiecte a castelului prin cercetare și cumpărare, dar este o soluție temporară împrumutarea pe timp lung a anumitor obiecte. Expoziția este sprijinită și de Muzeul Județean Mureș, prin predarea obiectelor și informațiilor pe care le dețin. Aceasta înseamnă că vor împrumuta artefacte arheologice din Sângeorgiu de Pădure, care dovedesc existența timpurie a omului pe aceste meleaguri. Pe lângă baltagul de piatră și cele două ceaune din epoca de bronz, în sala care prezintă istoria castelului vor fi prezentate și materiale de arhivă.

Pe lângă obiectele de expoziții, vor fi și efecte vizuale moderne, care vor contribui la conturarea imaginii familiei Rhédey și a epocii de atunci. Deci nu va fi o expoziție obișnuită, ci una unde experiența va fi produsă de dominația obiectelor și efectelor vizuale.

Sursa: Átyin Kata

Sălile muzeului vor fi amenajate tematic. O sală va prezenta istoria familiei Rhédey (secolele 14-21), a doua va fi sala Rhédey Claudia (prima parte a secolului 19), a treia va prezenta atmosfera sălii balului de odinioară ( prima parte a secolului 19), a patra sală va fi sala Rhédey László / Alexander von Württemberg, iar cea de-a cincea sală va prezenta istoria castelului și a criptei (secolele 17-20), prin poze, grafice și panouri informaționale.