Sângeorgiu de Pădure

Comunicat de presă

Se caută deja executantul care să înceapă lucrările de fundament ale Bisericii de Solidaritate din Bezidu Nou, deoarece noul an a adus un progres remarcabil. Consiliile locale cu majoritate UDMR s-au solidarizat și au decis să ajute construcția bisericii cu sume egale. Donația reprezintă mai mult din jumătatea sumei necesare.

Căutăm firmă executantă profesionistă pentru construcția Bisericii de Solidaritate, care va fi construită în lacul Bezidu Nou. În primăvară vor fi începute lucrări de fundament, care este proiectat pe piloni. Pentru aceasta este nevoie de firme care dispun de echipament necesar special. După părerea arhitectului Máté Zoltán clădirea poate fi construită de orice firmă de construcții, însă lucrările de fundament necesită firmă care are experiență în fabricarea fundamentelor așezate pe piloni, respectiv în montarea acestora. Pe lângă lucrările de construcție, planul de execuție trebuie făcut de aceași firmă, deoarece este vorba de o soluție dependentă foarte mult de tehnologie. Pentru aceasta, firma trebuie să facă planul de execuție conform tehnologiei de care dispune.În studiul de fezabilitate apare, ca o formă de obstacol, faptul că pe suprafața construibilă există pericol de alunecare de teren. Suprafața a devenit și mai expusă acestei probleme datorită faptului că a stat sub apă mai multe decenii.

Csibi Attila Zoltán, primarul din Sângeorgiu de Pădure a subliniat ”că este foarte important ca firma care va construi biserica să nu o facă cu scopul de a produce profit sau din alte interese. Am dori ca cel care primește această sarcină să fie un om care ține la cauza fostului sat, Bezidu Nou, să facă munca cu toată convingerea și cu tot sufletul.” – a precizat edilul. Firmele care consideră că dețin competențele și experiența necesară își pot anunța intenția la Primăria din Sângeorgiu de Pădure, în fiecare zi lucrătoare, între orele 8-16, sau la Asociația”Bözödújfaluért”. Mai multe informații se pot afla la adresa de e-mail: erdoszentgyorgypress@gmail.com.

Consiliul Local din Sângeorgiu de Pădure, împreună cu Asociația ”Bözödújfaluért”, lucrează de o vreme la proiectul de construcție din donații a copiei fidele a bisericii care s-a prăbușit definitiv în vara anului 2014, și care ieșea din apele lacului Bezidu Nou. La sfârșitul anului trecut s-a reușit adunarea a cca 12% a sumei necesare de 250 de euro. Aceasta a fost suplimentată de donația consiliilor locale UDMR din județul Mureș, cu sume egale a câte 15 mii lei, deși sunt condiții financiare precare. Această sumă vizează ajutorarea construcției bisericii din Bezidu Nou. Prin solidarizarea consiliilor locale, donațiile vor veni de la 39 de consilii județene, provenind din bugetele locale. Această sumă reprezintă mai mult de jumătate din suma totală necesară. Csibi Attila Zoltán, primarul din Sângeorgiu de Pădure, cetățean de onoare din Bezidu Nou, a mulțumit colegilor, pe pagina proprie de socializare, că ajută una dintre prioritățile sociale maghiare din județul Mureș. „Sunt deosebit de mândru pe UDMR din județul Mureș, pe colegii primari din județul Mureș, din UDMR.Am dat dovadă de o solidaritate pe care nu cred că am întâlnit-o în istoria UDMR. Toți maghiarii, și, să fim sinceri, nu numai ei, pot fi mândri de voi/noi! Gândirea la unison, puterea și voința comună construiesc identitatea.

Să rămână veșnic așa! În fiecare an să ajutăm acolo, unde este nevoie, împreună pentru prioritățile comune, pentru ceilalți, pentru noi. Vă mulțumesc, în primul rând în numele foștilor localnici din Bezidu Nou, respectiv în numele consiliului local din Sângeorgiu de Pădure. – scri– edilul.

După cum s-a aflat din mass-media, Biserica Solidarității va fi similară cu fosta biserică romano-catolică, și va fi tot acolo, unde a fost biserica strămoșilor noștri. Turla bisericii, care va ieși din apă, va fi locul unor expoziții, iar pe clădire vor fi prezente simbolurile celor șase religii care au conviețuit în această localitate. Nava bisericii va fi neacoperită și va putea fi locul unor evenimente, comemorări. Biserica construită în lac va fi legată de mal cu o pasarelă, astfel putând fi vizitată și de turiști.

Donațiile primite până acum sunt suficiente pentru ca să se poată începe, în această primăvară, lucrările de construcție a fundamentului, care va sta pe 32 de piloni de oțel. Timpul presează începerea lucrărilor, astfel și ce a colectării donațiilor, deoarece nivelul apei crește foarte repede. Dacă iarna va fi plină de precipitații, apa poate ajunge foarte repede nivelul locului bisericii, de aceea ar fi ideal ca până atunci ar fi gata cel puțin fundamentul, Este adevărat, că aceste donații din partea consiliilor s-a făcut un pas mare pentru realizarea visului, dar campania de strângere de fonduri continuă. De aceea, consiliul local din Sângeorgiu de Pădure, respectiv Asociația ”Bözödújfaluért” roagă pe toată lumea, ca să contribuie, conform posibilităților, cu donații pentru refacerea simbolului din Bezidu Nou, astfel să se ridice un memorial pentru satul distrus de regimul comunist.

Donațiile pot fi virate pe conturile asociației:
BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES
ASOCIATIA BOZODUJFALERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22

HUF     RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR     RO73BTRLEURCRT0257533801
RON      RO26BTRLRONCRT0257533801

respectiv în cutiile de donații din castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, sau în cea din Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni.

Sângeorgiu de Pădure,
17 ianuarie 2018