Sângeorgiu de Pădure

Zilele Ținutului Secuiesc

“Șirul de evenimente organizate sub egida Zilelor Ținutului Secuiesc a fost lansat acum opt ani de către consiliile județene Covasna, Harghita și Mureș, de instituții culturale și organizații civice din cele trei județe. Scopul este neschimbat de la prima ediție: să facem vizibil Ținutul Secuiesc. Cea de a opta ediție a Zilelor Ținutului Secuiesc aduce laolaltă evenimentele culturale și sociale de toamnă din cele trei județe, ocazie cu care programele din cele mai mici localități se împletesc cu cele din marile orașe, paleta culturală oferită publicului cuprinde de la prezentarea creatorilor locali până la trecerea în revistă a lucrărilor fotografice ale unor creatori recunoscuți pe plan internațional – fapt ce confirmă forța culturală a Ținutului Secuiesc.” – se poate citi pe site-ul evenimentului.

La această inițiativă s-a alăturat și Sângeorgiu de Pădure în 2015. În primul an, consiliul local a organizat, în cadrul Zilelor Ținutului Secuiesc, un bal al recoltei viței de vie, la care au participat și un grup din județul Covasna. Ziua s-a terminat cu o degustare de vin în cramele Orbán. Anul următor, acest evenimet cadru a dat locul Zilelor Vânătorești din cele trei județe. Aceasta a însemnat expoziție de animale, târguri de produse alimentare vânătorești, târguri de bijuterii, conferințe și forumuri. Pe lângă acestea, a fost și un concurs de copoi ardelenesc.

În 2017, Zilele Ținutului Secuiesc au însemnat două evenimente pentru Sângeorgiu de Pădure: a III-a edițiea a Concursului de copoi ardelenesc, respectiv ”Ținutul Secuiesc dansează”. Concursul de copoi ardelenesc s-a ținut în curtea castelului Rhédey. Scopul concursului este de a da sfaturi, de a-i ajuta pe crescători, pe stăpâni și pe cei interesați. Există și un schimb de experiență în ceea ce privește copoiul ardelenesc.

”Ținutul Secuiesc dansează” reprezintă o serie de prezentări de dansuri, istorice respectiv etnografice, care prezintă diferitele zone ale Ținutului Secuiesc. Programul având numele de ”Sângeorgiu de Pădure dansează” i-a așteptat pe cei interesați în pivnița castelului Rhédey, unde a fost un concert, completat de dansuri populare.